zaterdag 18 oktober 2014

Afferden - Geijsteren (20 kilometer)

We hebben afgesproken dat Hotze en Tineke langs de grote weg op Jan en Foekje zullen wachten. Dat scheelt de buren van nummer 9 een rit over het toch al niet al te beste karrenpad naar de camping; heen en terug. Op het afgesproken tijdstip passeert de zwarte de rode Focus en rijden we gezamenlijk naar de finishplaats bij Gijsteren. We parkeren de zwarte auto op het parkeerterrein en laden de wandelspulletjes over in de rode en rijden terug naar de camping.
In de caravan wacht ons een lekkere kop koffie.

Op de camping bloeien de bloemen alsof het zomer is
Het gebied van de gehoornde geiten, maar helaas geven ze niet thuis
Een verrassend leuk natuurgebied
De paden op de lanen in...........
Geen gehoornde geiten
Het zonnetjes staat al hoog aan de hemel als we de camping af wandelen. De eerste honderd meter is bekend terrein omdat we dit gisteren als slotstuk al hebben gewandeld. Het weilandje, waar we toen we naar de camping reden nog prachtig gehoornde geiten hebben zien staan, is nu helaas leeg. Als we het klaphekje dichtgooien stappen we een prachtig, op sommige plekken aangelegd, natuurgebiedje in. Overal staan bankjes waar we heerlijk zouden kunnen gaan zitten, maar we zijn nog maar net op pad. Eigenlijk best jammer.
De buren van nummer 7 krijgen het voorstel aangereikt, omdat zij ook de komende week nog op de camping vertoeven, om een ochtend met koffie en brood op het terrein te gaan picknicken. Wie weet gaan ze dat nog doen. 

Wie de broek past trekken hem uiteindelijk ook weer uit....
Broekenkneller
Nadat we het natuurparkje uitgelopen zijn wandelen we het kleine dorp Afferden in. Het is al behoorlijk warm. De truien en extra shirts kunnen uit. Hotze besluit om zijn broekspijpen af te ritsen om zo zijn benen de gelegenheid te geven om de wandelwarmte af te leiden. Bovendien kan de zon zijn benen voor de winter nog een beetje bijbruinen. Op een bankje zittend probeert Hotze de afgeritste broekdelen over zijn schoenen heen af te doen. De diameter van de broekpijp is kleiner dan de omvang van de schoen, waardoor het een en ander klem komt te zitten. Tineke biedt hulp door uit alle macht aan het losgekoppelde broeksdeel te trekken. De spanning op de broekspijp is voor de omstanders merkbaar. Als de pijp uiteindelijk losschiet kukelt Tineke bijna omver. Ze weet net op tijd een beentje bij te zetten om te voorkomen dat ze in het licht vochtige gras van het parkje neer zal vallen. In het doorgaans zo rustige dorpje klinkt een luidruchtig geschater. We liggen dubbel van het lachen.
Gelukkig voor de volgers van deze weblog weet Jan het moment op de gevoelige plaat vast te leggen.

De rivier de Maas 
Heen en weer
Nadat we weer wat bij ‘soep en stuit’ zijn gekomen stappen we verder. In het kleine winkelstraatje van Afferden zijn twee bakkerijen naast elkaar gesitueerd. ‘Opmerkelijk’, stellen we vast.
Als we het dorp uitlopen dalen we af naar de rivier de Maas. De tocht van vandaag zal de rivier volgen. Soms wandelen we door uiterwaarden en soms wandelen we door en over de door de Maas opgeworpen rivierduinen. In de verte zien we het pontje over het, qua breedte, tegenvallende water.

Het zal je maar gebeuren dat de boot niet vaart
Als we richting de kleine veerboot lopen valt ons oog op een bord waarop staat vermeld dat het veer met ingang van overmorgen, wegens onderhoud, voor korte tijd uit de vaart zal zijn. Treffen wij het dat we vandaag en niet volgende week van het pont gebruik willen maken.

Vergeten wandelstok
Voor ons aan rijdt een tractor met aanhangwagen de pont op. Wij wandelen er met ferme tred achteraan. We zijn nog maar net aan boord als de ‘heen en weer’ van wal steekt. Het is, door de smalte van de rivier, een kort boottochtje. Jan en Tineke maken foto’s en Foekje rekent letterlijk af met de kapitein. Als de pont aan de andere zijde van de Maas aanmeert staan een paar fietsers op hun overtocht op de wal te wachten. Wij gaan van boord en de fietsers nemen onze plaatsen in. Het kleine bootje zet meteen weer richting overkant. We schieten nog een paar foto’s van de pont en zo zien we dat een van de fietsers met een stok staat te zwaaien. Tineke slaakt een kreet van verbazing; het is haar wandelstok. Die heeft ze, in de drukte van het fotograferen, vergeten mee te nemen. Oei, als ze de stok maar ooit weer krijgt……..

En het pont gaat de hele dag heen en weer
We besluiten te wachten tot het moment dat de veerboot weer aan deze kant van de Maas aan wal komt. Op een picknickbankje, vlak bij de afvaart, nemen we plaats en nemen de gelegenheid te baat om een broodje te eten. Het pontje blijft aan de overzijde aan de wal liggen. De kapitein van het fragiele scheepje kiest er terecht voor om niet voor het terugbezorgen van een wandelstok het smalle sop te kiezen. Wij wachten geduldig. Auto’s, tractoren en fietsers, waarvan wij denken dat ze aan boord gaan, slaan net voor het pontje af om een andere route te kiezen. Het duurt een poosje voordat de veer weer vracht aangeboden krijgt en de stok onze kant weer op komt.
En terwijl twee racefietsers de pont afrijden rent Tineke aan boord om even later, met hoog opgeheven stok alsof ze op fiets de Noordkaap heeft bereikt, weer aan wal te komen.
Het geintje van de wandelstok en de ‘heen en weer’ kost ons al met al een klein half uur.

Triomfantelijk steekt Tineke de wandelstok in de lucht: "Stok ik heb je!"
Modder op de weg
Na wat grappige opmerkingen over stokken en veerboten zetten we weer koers richting het einddoel van vandaag. Het pad volgt de Maas, maar door de hoge heggen hebben we meer het gevoel door een tunnel dan door een rivierdal te lopen. Slechts sporadisch zien we het water van de langzaam stromende watermassa. Wel valt ons op dat het qua scheepvaart niet zo druk is. We stellen vast dat het op ons Prinses Margrietkanaal aanzienlijk drukker is met beroepsvaart.

Modderige paden
Het traject gaat over een pad dat door tractoren wordt bereden om op de rondom gelegen landerijen te komen. Vanwege de oogstactiviteiten zijn de paden voorzien van een dikke laag modder die door de regenval van de afgelopen week bijzonder drabbig zijn geworden. Op een gegeven moment is het pad zo smerig dat we besluiten een kleine ‘detour’ te maken. En omdat we een GPS bij ons hebben, of beter gezegd: twee GPS’en, durven we dat aan. Het werkt prima want na ongeveer vier honderd meter komen we op een naast de route gelegen pad waar we droge en schone schoenen houden.

Een goed burgerinitiatief zo'n boeken-ruil-bibliotheek
Onbekende dorpen
We wandelen Vierlingsbeek in; een plaatsje waar we, als zoveel andere plaatsen die we zijn gepasseerd, nog nooit van hebben gehoord. Aan de rand van het dorp treffen we een ruilbibliotheek voor boeken aan. Het is een soort van burgerinitiatief, waar je boeken in kunt doen en andere weer uitnemen. Een leuk idee.
Midden in het dorp staat een immense en potsierlijke  kerk die ons voor de omvang van het dorp vele malen te groot lijkt. De kerk staat aan het plaatselijk Vrijthof, een naam die ons naar Maastricht doet verlangen. De drie ingangen van de kerk zijn op slot maar een zijingang leidt ons naar een klein kapelletje. Foekje brandt er kaarsjes voor haar zus. Het is aangenaam koel in deze kleine sfeervolle  ruimte. De doorgang tussen de kapel en de kerk is door een hek afgesloten. We kunnen niet in de kerk zelf maar kunnen wel naar binnen kijken. Het strakke interieur is saai. In de tweede wereldoorlog is de oude kerk volledig verwoest. De nieuwe is in de jaren 50 van de vorige eeuw gebouwd. Hoe verrassend! Maar niet echt.

Kaarsje branden
Tijd voor een ingetogen moment
 Na Vierlingsbeek lopen we richting Holthees. Onderweg komen we langs de plek waar vroeger een oud vervallen slot heeft gestaan. Er is een nieuwe boerderij voor in de plaats gekomen, maar een van de schuren heeft het voorkomen van een gedateerd bouwsel. Holthees is voor ons al even onbekend als Vierlingsbeek. Een van de verrassende dingen in het dorpje is een klein, van metaal opgetrokken, Pieterpauze-punt. Het opschrift hierbij luidt: “Pieterpauze, ode aan de noeste wandelaar”. Woorden die de dappere Pieterpad-wandelaar ongetwijfeld een hart onder de riem steken.
Het Pieterpauze-punt 
Het schattige kerkje van Holthees
En natuurlijk moesten we ook hier even naar binnen
Iets verderop staat een klein wit kerkje; alweer een kapelletje. Ook dit kerkje is in de tweede wereldoorlog kapotgeschoten. De herbouw is in elk geval mooier en lieflijker dan het bouwsel in Vierlingsbeek. In dit gebouwtje worden met regelmaat lezingen en andere activiteiten georganiseerd die een link hebben met het Pieterpad. De voorgaande spreekbeurt hebben we, zo valt te lezen op de langs de weg gedrapeerd spandoek, net gemist. We bekijken het kerkje van binnen en van buiten en schieten er onze plichtmatige foto’s.

Lieve pony's lopen overal
Wie in Smak smakt, smakt ongepast
Holthees gaat ongemerkt over in het gehuchtje Smakt. We grappen dat we straks, als we de door Foekje meegebrachte koeken eten, die met gesloten mond kauwen. Wie in Smakt smakt smakt ongepast.

Wat zijn calorolo’s?
Het voetpad loopt parallel aan de spoorbaan. Als we bij een spoorwegovergang afslaan en de rails achter ons laten duiken we rechtsaf het natuurgebied ‘Boschhuizer Bergen’ in. Bij het parkeerterrein staat een bankje waarop we met z’n vieren plaatsnemen. We drinken onze koffie en eten de koeken zonder te smakken. Als toetje trakteert Foekje ons op chocolade Rolo’s. Volgens Tineke zijn dit caloriebommen. Het woord van de dag, een combinatie van calorieën en Rolo’s wordt hier voor het eerst uitgesproken: calorolo’s. Om dit woord niet te vergeten spreekt Jan het woord in in zijn telefoon.
De Boschhuizer Bergen is een bebost stuifzandgebied met ondermeer droge heide en zeldzame jeneverbesstruwelen. De gedeelten los zand lopen moeilijk, maar het is een bijzonder mooi gebied. Helaas blijft de spoorlijn, die we kort ervoor hebben verlaten hoorbaar aanwezig.

De natuur is overal om ons heen 
En dit huisje staat dan zomaar weer midden in het bos. Je zal er maar moeten wonen
Het is warm. En het zijn niet alleen de afgelegde kilometers die de wandelaars vermoeien; ook de temperatuur trekt een wissel op de lichamelijke conditie. Omdat de route van gisteren iets langer is geworden dan gepland is de finish van vandaag ook iets verlegd. Doordat op het laatste deel van de etappe de paden iets minder van kwaliteit worden loopt het tempo ook iets terug. Het is nog een ‘technisch stukje’; een benaming voor modderige en kledderige delen van de route.

Niet een brug te ver
Tegen vier uur wandelen we het Landgoed Geijsteren in. Dit landgoed is nog steeds in handen van een particulier, te weten de baron van Geijsteren. Over de door het landgoed stromende beek zijn hier en daar bruggen aangelegd. Eentje daarvan is een ronde boomstam met leuningen. Hotze kan het met zijn jeugdigheid niet laten om eventjes heen en weer over de boomstam te lopen. Jan is er natuurlijk als de kippen bij om deze extraordinaire gebeurtenis te vereeuwigen.

Ook deze brug is Hotze geen brug te ver
Even later zijn we weer bij de finishauto en rijden naar de camping terug. Het is nog steeds warm zodat we buiten, voor de caravan, in het zonnetje een kopje koffie drinken. Foekje en Jan hebben vanavond nog een ‘housewarming-party’ in Nijmegen en frissen zich daarom wat op in de wasruimte van de camping. Het wordt voor hen nog een lange avond.

Een warme avond
Als de buren van nummer zeven om half zeven van de camping rijden geeft de thermometer nog steeds twintig graden. Het wordt een warme avond. Sterker nog; als Jan en Foekje om twaalf uur de oprit in Grou oprijden is het nog steeds negentien graden. Zeer opmerkelijk voor deze periode van het jaar.