vrijdag 6 juni 2014

Hellendoorn – Laren (25 kilometer)

Vrolijk op camping De Vrolijk
Hein, Foekje en Jan vertrekken vroeg uit Grou naar camping De Vrolijk bij Laren. De buren van nummer 7 hebben daar gisterenavond al een plaatsje gevonden. Het is negen uur als ze bij de camping arriveren en na afhandeling van wat administratieve zaken met de eigenaresse van het geheel rijden ze vrolijk camping De Vrolijk op. Tineke heeft zoals gewoonlijk de koffie klaar. Na een lekker bakkie zetten Foekje en Jan hun tent op en installeren de slaapmatjes en -zakken. Goed voorbeeld doet goed volgen en even later staat Hein zijn tent ernaast. Het is jaren geleden dat Jan en Foekje hebben gekampeerd, maar toch staat het tentje vrij snel. Ook Hein beheerst, vanwege zijn ervaringen van een paar weken geleden in Schotland, de souplesse van het opzetten.

Het zonnetje staat al hoog aan de hemel als we met de auto’s naar het finishpunt vertrekken. Die plek is maar 4 kilometer van de camping verwijderd. We laten de zwarte Focus achter op een plekje waar veel schaduw is te verwachten. Met z’n vijven in een auto rijden we daarna naar Hellendoorn. Omdat Hellendoorn aan de andere kant van een heuvelrug is gelegen is het wat lastig aan te rijden. In Hellendoorn parkeren we de rode Ford op een parkeerplaats, vlak achter het centrum van het kleine dorp.

Drie in twee
Het routeboek geeft de afstand Hellendoorn – Vorden in drie etappes weer. In totaal is dat 45 kilometer. Wij hebben besloten om de afstand in twee etappes te wandelen. Vanwege de verwachtte warmte van morgen lopen we vandaag een paar kilometer meer dan de helft, zodat we morgen wat eerder van een koel biertje kunnen gaan genieten. Vandaag wandelen we daarom tot een paar kilometer voor Laren.

Tineke groet de iets te vrijwillige vrijwilliger
Vrijwilliger
We wandelen een kort stukje door het dorpje dat bekendheid heeft gekregen doordat bakker Gerrit van der Valk in 1936 er zijn eerste ijsjes is gaan maken. Na de oorlog is zijn zoon ermee door gegaan en bedacht de zonnige merknaam: Caraco. Caraco is jaren geleden al overgenomen door Unilever, maar in de patisseriewinkel van Gerrit van der Valk is nu een nostalgisch ijs- en bakkerijmuseum gevestigd. Tineke, die voor een paar koeken het museum in binnengegaan, wordt te woord gestaan door een overijverige vrijwilliger. Als ze met een paar koeken naar buiten loopt stelt ze vast dat die man iets TE vrijwillig is.

Natuurlijk is Hellendoorn ook bekend van het gelijknamige pretpark, maar daar interesseren we ons niet voor. Als we het dorp uitlopen horen we het gegil en gekrijs van kinderen die in het park van de attracties genieten. Je zult hier maar wonen.
 
Geen trein te zien
N35
De wandeling voert ons vandaag over de Sallandse Heuvelrug. Na circa 4 kilometer passeren we, niet ver van de plaats Nijverdal, eerst het spoor en daarna de Provinciale weg Zwolle – Almelo. De weg die als N35 bekend is, is in 1833 als straatweg, dwars door de Sallandse Heuvelrug, aangelegd en haalde zo Twente uit haar isolement. In 1836 bouwde Thomas Ainsworth, de grondlegger van de Twentse textielindustrie, op het kruispunt van deze weg met het riviertje de Regge een weverij en spinnerij en een nederzetting voor de arbeiders. Deze nederzetting noemde hij ‘Nijverdal’.

Iets verderop komen we aan bij een open plek in het bos waar tijdens de oorlogsjaren het voormalig werkkamp Twilhaar was gesitueerd. Van 1940 tot aan 1947 was hier een Nederlandse werkkamp dat, na de bezetting door de Duitsers, als ‘Durchgangslager’ voor Joden is gebruikt. In 2003 heeft men er een monument geplaatst. In piëteit denken we aan de verhalen die we erover hebben gelezen.

De 'ingang' tot het kamp Twilhaar
Holterberg bij nacht
En verder gaat het. Na een schaapskooi te zijn gepasseerd en een paar bochtige bospaden die gestaag omhoog voeren, arriveren we bij het grote heideveld van de Holterberg. Vanaf dit punt heb je een fantastisch uitzicht in westelijke richting. De flauwe wind biedt heerlijke verkoeling. We eten de pas gekochte koek die bijzonder lekker smaakt en drinken wat water om het vochtverlies van deze warme ochtend te compenseren. Hein neemt stelling achter de grote kijker die er is opgesteld en stelt vast dat, als je geen muntje in het apparaat gooit, je de Holterberg bij nacht ziet. Helemaal zwart dus.

Lekkere koeken, Hein
Eerst even een fotootje schieten buurvrouw
En inderdaad; het is helemaal donker
De route gaat over het heideveld verder. Net als op de Lemelerberg eerder in het Pieterpad staan er hier en daar verspreid weer enige Jeneverbesstruiken. Maar ook hier zijn de bessen nog niet rijp en de doornen puntig. Het is warm op de hei. De wind, die weliswaar tegen is, voelt warm aan. De zon schijnt fel. Het is zaak om te blijven drinken. 

Het is warm op de hei
Net als de Lemelerberg is de Holterberg achtergebleven toen het ijs van de laatste grote ijstijd zich langzaam terugtrok. Dus ook deze grond is afkomstig uit Scandinavië. Geen wonder dat het zo licht loopt.

Thee in plaats van koffie
Andermaal komen we bij een mooi uitzichtpunt. We nemen plaats aan de picknicktafel en drinken er onze meegebrachte thee. Omdat het warm weer is, is de thermos niet gevuld met koffie maar met thee. Thee drinkt, als het warm is, veel gemakkelijker weg dan koffie. Jan stelt voor om de volgende keer een aantal schoteltjes mee te nemen. Dan kunnen we de thee, net als de boeren vroeger tijdens de zomerse drukte op het veld (de “ûngetiid”) deden, sneller laten afkoelen en opdrinken. Vanwege het argument van extra bagage wordt dit voorstel verworpen.

Thee of koffie? We hebben alleen maar thee…..
Het gaat op en neer door het heuvelachtige landschap
De temperatuur neemt verder toe en als we Holten binnen wandelen is het beslist warm te noemen. We steken het spoor over en doen het eerste terras wat we tegenkomen aan. We bestellen er wat te drinken en krijgen er een Wöpke bij. Een wöpke is een thuis gebakken koekje met onder andere witte chocolade.

Het is een drukte van belang op de A1
Spreuk
We slenteren door Holten en een paar kilometer later steken we de drukke A1 over. Vanaf het viaduct is  het mooi, maar beangstigend om te zien hoe al het verkeer over de weg raast. Na een paar honderd meter staat langs de weg, in de schaduw van een paar hoge eiken, een oude verweerde picknickbank. We nemen plaats en eten er onze laatste proviand en drinken maar weer eens wat. Op een bord naast de bank hangt een mooie spreuk; een waarheid als een koe:


De laatste kilometers van vandaag gaan door open terrein. Nou ja; open terrein. Er staan nog bomen genoeg, alleen is het geen bos meer. Langs de Schipbeek is het een bijzonder mooi loopje. De Schipbeek is een zijstroom van de rivier de IJssel en stroomt door Duitsland en Nederland. Het is een grotendeels gegraven beek die stroomt door het zuiden van Twente en het noorden van de Achterhoek en vormt de zuidelijke begrenzing van Salland. Aan weerzijden van de beek zijn fraaie lanen aangelegd met grote beukenbomen waaronder het heerlijk wandelen is.

Statige beuken weerspiegelen in het water 
Een prachtige plek om te wandelen
Een achterblijver? Nee hoor; net even een foto gemaakt
Na de brug over het kanaal komen we op een lange rechte weg die het sluitstuk vormt van de lange tocht van vandaag. De laatste kilometer zetten Hein en Jan de pas erin en lopen bij de achterblijvers vandaan. Ze hebben het plan opgevat om de auto, die een paar honderd meter verder staat dan het eindpunt, naar de finish te rijden om de route voor de inmiddels vermoeide wandelaars ietsjes te verkorten. Dit gebaar wordt op prijs gesteld.

Baco
We rijden terug naar de camping en besluiten voor het avondeten te gaan barbecueën. De sluiting van de gasfles is met de hand niet los te draaien en de baco die altijd achter in de auto ligt is natuurlijk achter de muziek aan. Daarom wordt een waterpomptang bij de eigenaar van de camping gevraagd. Terwijl de grill op de gasfles wordt aangesloten rijden Hein en Jan naar Hellendoorn om de startauto op te halen. In de plaatselijke supermarkt aldaar kopen ze vlees, stokbrood en salades.

Het ziet er lekker uit buurman
Gemarineerde speklapjes
Gezellig onder het luifeltje

Onder de luifel van de caravan smullen we van het vlees van de BBQ en de koude biertjes uit de koelkast. Tegen een uur of half elf gaat bij een aantal wandelaars letterlijk en figuurlijk het licht uit en worden de bedjes opgezocht; uiteraard naargelang de wijze van overnachting. De ritsen van de tenten gaan open en dicht en het licht in de caravan dooft. Nacht – rust.

De avond valt over camping De Vrolijk